21 October 2015 yani 21 Ekim geleceği yani bugünü anlatan, bilim kurgunun en eğlenceli ve renkli örneklerinin başını çeken, benim için sinema tarihinde belki de en güzel köşesinde kendisine yer edinmiş bir film.
Dr. Emmett Brown ve Marty McFly!
Hatırlarsınız Dr. Emmett Brown saçları beyaz ve o tellerin her birine elektrik çarpmış görünümlü çatlak bir profesördü.
Profesör ve Marty McFly gelecek ve geçmiş arasında zikzak çizerek gidiyorlar ve geliyorlardı. İşte o yıl, 21 October 2015 yani filmdeki zaman yolculuğu geldi çattı…
O çılgın Doktor Emmett Brown ve bizi hayretlerle ekranın karşısına kilitleyen Karaşimşeğe rakip olan ikonik araç DeLorean’ı kim unutabilir ki?
Şahsen ben hiç unutmadım.
O filmi izlerken belki de “Oct. 21 2015” yılı benim o çocuk hafızam içinde çok uzak bir tarihti ve ben o zamanlarda ekranın karşısında ağzım kulaklarımda Marty’nin geçmişe gitmesiyle annesinin kendisine aşık olmasına engel olamamasını deli gibi bir merakla izliyordum ve o zamanlar bugün bu yazıyı yazacağım fikri aklımın ucundan bile geçmiyordu.
Geleceğe Dönüş filmi bende olduğu kadar eminim ki sizlerin çocukluğunda büyük izler bırakmıştır. Kahramanlarımız zaman makinesiyle 1984 yılından 31 yıl sonrasına, yani “Oct. 21 2015” yılına gitmişler gitmesine ama bizler 30 yıl önce 2015`ten neler bekliyorduk bunu pek de fazla düşünmediğimize göre şimdiye bakmamız gerektiği fikrindeyim! Açıkçası filmin çekildiği yıllarda ben henüz dünyaya gelmediğimden herhangibir yıl veya teknoloji beklentisi içinde de değildim. Hele ki bu harika film çocukluğumun 90’lı yıllara denk gelmesiyle daha da renk buluyordu bende. Ben o üçlü seriyi izlerken yerdeki halıya uzanır kol dirseklerimde ve dizlerimde çıkan halının izini umursamaz, yarı ağzı açık baka kaldığım sahnelerde uçan kaykayların ve arabaların hayallerine dalarken, bu gelecek zamanların hayalini düşlediğim çokta fazla söylenemezdi. Ama bugün yani o aracın önündeki saatte beliren “Oct. 21 2015” tarihli yazıyı yazmak bana filmi tekrar izlemem gerektiğini ve makalemin ve satırların doluluğunun ne kadar da güzel bir duygu olduğunu tekrar tekrar hatırlattı.
O dönemlere damgasını vuran Geleceğe Dönüş filminin günümüzü tahmin etme konusunda ne kadar başarılı olduğu ne kadar dikkat çekicidir bilemem ama geçenlerde izlediğim bir haber bülteninde Marty’nin uçan kay kay modelini 2015 yılında icat edildiğini ve üzerinde hala çalışmalar yapıldığını da duymadım değil, evet belki uçan arabayı henüz icat edemediler ama o döneme göre yapılan en güzel bilim kurgu filminin günümüzdeki hayali bile fazlasıyla yaratıcı olsa gerek…
Hatırladığım kadarıyla filmler 3 seri halinde yayınlanmıştı. (Evet şuan internetten yaptığım küçük bir araştırmayla sizlerle paylaştığım bu bilginin doğruluğunu teyit etmiş oldum. Film 3 seri halinde yayınlanmış.)
Geleceğe Dönüş • Geleceğe Dönüş II • Geleceğe Dönüş III
Filmin gerçek çekiliş zamanı 1985 olup, karakterlerden en çok aklımda kalanlar ise profesörden sonra nedense Marty McFly’nin annesi karakterini canlandıran Lorraine McFly’dir. Bunun nedenini de üst satırlarda belirtmiştim zaten. Annesi Marty’e aşık olur ve Marty annesini tekrar babasına aşık edebilmek için adeta zamanla yarışır.
Bu saydığım karakterleri Emmett Brown, Biff Tannen ve Jennifer Parker takip eder. Emmett Brown yani çatlak profesör karakterindeki Christopher Lloyd ise filmin hem ana karakteri olup hem de bilim adamı ve fizikçidir. Doktorun karakterinin görünümü ve tavırlarının Albert Einstein’dan ilham alındığı söylenir aynı zaman da doktorun filmin serisine göre ilk zaman makinesi olan DeLorean’in mucidi olduğu da bilinir. 1981-1982 yılında sadece Amerika’da satılan bir spor otomobil modeli olan DeLorean, 1985 yılında film tarihine adını yazdıran Geleceğe Dönüş serisinin ilk filmiyle birlikte Kara Şimşek, Optimus, Batmobile ve Prime gibi araçlar arasına girerek kült film olma özelliğini korumaya devam etmiştir.
Zaman yolculuğu MÖ 1044±35, 36, 127, 1367, 1532, 1692, 1752, 1845, 1850, 1864, 1883, 1885-1888, 1904, 1931, 1955, 1985, 1985A-C, 1986, 1986D-E, 1991F, 1991G-1991U, 2015, 2091 yıllarında arasında gerçekleştiren Emmett Brown Marty McFly’ı birçok yıla yollamış olsa da bizler 76 yıl sonrasını belki de hiç göremeyecek olduğumuzdan 1985 yılından sonraki zamana 31 yıl sonrasına yani günümüze bakalım.
Gel gelelim serinin 1989 yapımı ikinci filminde filmin başkahramanları Marty ve Dr. Brown zaman makinesiyle 2015 yılına tam da bu güne gelmesine.
İyi ki de Marty ve Dr. Brown kendilerinin geliştirdiği zaman makinesine başvurmak zorunda kalıyorlar ve günümüzün 21 Ekim 2015’ine doğru yolculuğa çıkıyorlar. Filmin detay sahnesinde geçen zaman makinesinin göstergesindeki “Oct. 21 2015” tarihi dikkatli, ilgili ve meraklı izleyicilerin gözünden kaçmıyor ve bu sayede benim gibi bir çok meraklı sizleri bu satırlarla buluşturuyor.
Kim bilir belki de çılgın profesör Dr. Brown’ın ve Marty’ni yarın bizlerle buluşacaktır ne dersiniz?